maanantai 5. lokakuuta 2009

Kirjanmerkkiharvennusta

Järjestin taannoin sähköpostini, ja järjestys tuntuu tulleen jäädäkseen. Inboxini mahtuu nykyään kokonaisuudessaan ruudulle, ja poistan tai arkistoin puoliautomaattisesti viestejä jos niiden määrä alkaa mennä tietyn rajan yli.

Täysin samaan sarjaan tajusin vasta nyt kuuluviksi myös kirjanmerkit. Tämän aamun laskujen mukaan minulla oli 201 osoitetta kirjanmerkeissäni. Joskus aiemmin ne pysyivät jokseenkin aisoissa kun karsin ajoittain mahdottoman pitkäksi kasvanutta listaa. Sitten opin lajittelemaan kirjanmerkkejä kansioihin ja näin homma karkasi lapasesta.

Jään helposti koukkuun erilaisiin viihdyttäviin sivuihin ja foorumeihin, ja ylipäätään notkumiseen netissä. Olen käyttänyt lukemattomia iltoja selaamalla passiivisena läpi kirjanmerkeistäni löytyviä sivuja etsien jotain kiinnostavaa, lukemisen arvoista, viihdyttävää... Lisäksi joka-aamuinen lehtikatsaukseni (meille ei tule paperilehtiä) on ikäänkuin vahingossa laajentunut kattamaan myös muita kuin uutissivuja, vaikka valehtelenkin lapsille lukevani "vielä nämä uutiset" ennen kuin saatan laskeutua lattialle leikkimään legoilla. Ei sikäli että lapseni osaisivat tehdä eroa oikeiden uutisten ja turhauttavan viihteen välillä tai arvioida kummankaan tärkeyttä. Oikeasti valehtelen kai lähinnä itselleni. Netissä on helppo ajautua informaatiovirran mukaan ja kuvitella jäävänsä paitsi jotakin tärkeää tai ainutkertaista jos virta tyrehtyy.

Ensin kauhistuin ajatusta kirjanmerkkien määrän radikaalista vähentämisestä. Päivän verran asiaa ajateltuani aloin innostua! Ensin haaveilin määrän karsimista jopa neljännekseen alkuperäisestä kahdestasadasta, mutta ihan siihen en taida kyetä, sillä joukossa on paljon myös työhön ja muuhun oikeasti tärkeään liittyviä osoitteita. Half as much is twice as good saattaisi olla hyvä sääntö tässäkin asiassa, ja ankaran harvennuksen jälkeen tilanne tällä hetkellä onkin 113 kirjanmerkkiä. Pyöreä sata olisi toki houkutteleva luku, ja käyn listaa vielä läpi tylyllä otteella. Lukuja tärkeämpää on tietysti se että tietoisesti rajoitan pakonomaista itseni viihdyttämistä netissä (poistin kokonaan "hauskaa"-nimisen kansion) ja koneesta irrottautuen siirryn legojen pariin siinä kohtaa kun oikeat uutissivut on luettu.

4 kommenttia:

  1. Ohhoh! Millä kaikilla sivuilla oikein liikut? Musta tuntuu, että pelkässä blogimaailmassa mulla menee välillä liian pitkään, vaikka useimmiten vain selailen blogeista mielenkiintoisimmat otsikot läpi. Välillä oon miettinyt oman blogin ja muiden blogien seuraamisen jättämistä, mutta toisaalta tää on mulle sitä omaa aikaa, kun aina ei jaksa siivoilla, kokkailla tai tehdä muuta "järkevää", mitä tietysti pitäisi tehdä, kun esim. vauva nukkuu ja muut ovat vaikkapa harrastuksissa (kuten nyt). Telkkaria en oo jostain syystä katsonut kuukausiin, joten ehkä tää on sittenkin ihan hyvä harrastus tää netissä roikkuminen..

    (Mun pitää kyllä tunnustaa, etten osaa YHTÄÄN käyttää kirjanmerkkitoimintoa!)

    VastaaPoista
  2. No kysypäs muuta! Kaikki 201 osoitetta kirjanmerkeissäni eivät toki olleet jokapäiväisessä käytössä, paljon oli esim. tulevaisuuden mahdollista käyttöä varten muistiinkmerkattuja mahdollisesti kiinnostavia blogeja, verkkokauppoja, kirja-arvosteluja yms.

    Nyt parin päivän ajan olen huomannut ihan todellista muutosta tapahtuneen, se mainitsemani "lehtikatsaus" on lyhentynyt huomattavasti. Luettuani peruslehteni napsautan vielä vanhasta muistista kirjanmerkkivalikon esiin, tyyliin mitäs sitten katseltaisiin, ja hämmästyneenä/ilahtuneena/tms saan todeta että ei mitään, mulla ei ole mitään katseltavaa :D

    VastaaPoista
  3. Tuupas hakemaan mun blogista jotain sulle kuuluvaa! :)

    VastaaPoista
  4. Vähentäminen muuttuu meillä pian taas ajankohtaiseksi, yritän itsekin kirjoittaa aiheesta jotain...

    VastaaPoista