maanantai 28. syyskuuta 2009

Asiallisen henkilön vaatekaappi

En tiedä kuinka loppuun koulukirjat nykyään käytetään, tai sitäkään, kuinka nopeaan kirjoja uusitaan tiedon vanhentuessa. Kun itse kävin yläastetta 90-luvulla kierrätettiin kirjat kolmella käyttäjällä, ja se kolmas sai lopuksi kirjan itselleen. Onnekseni satuin olemaan se kolmas käyttäjä "Iloa tekstiilityöhön 7-9"-opukselle, kirja on nimittäin auttanut monesta pinteestä vuosien varrella. Esimerkiksi pahamaineinen kantapään neulominen on opastettu vaihe vaiheelta selkein piirroskuvin.

Kirjasta löytyy myös Kuluttajan tekstiilitieto-osiosta havainnollinen luettelo koulua käyvän naishenkilön tarvitsemista vaatteista. Yläasteella pidin luetteloa ehkä hiukan ajasta jääneenä, mutta nyt olen tullut toisiin ajatuksiin. Kaikessa järkevyydessään luettelo on tällainen:

Koulua käyvän vaatekaappi

Alusasut
Pikkuhousuja 7
Sukkahousuja, ohuita 2
Sukkahousuja, paksuja 2
Nilkka-, tai polvisukkia 7
Pitkiä alushousuja 2
Villahousuja 1

Yö- ja kotiasut
pyjamia tai yöpaitoja 2
Kylpytakkeja 1
Aamutakkeja 1

Arki- ja juhla-asut
Lyhythihaisia T-paitoja 2
Pitkahihaisia T-paitoja 1
Pitkähihaisia esim. poolopaitoja 2
Collegepuseroita 3
Ohuita kangaspuseroita 2
Neulepuseroita tai villatakkeja 2
Pitkiä housuja, farkkuja 3
Samettifarkkuja 1
Hameita 4

Ulkovaatteet
Ulkopuseroita talvikäyttöön 1
Ulkopuseroita kesäkäyttöön tai anorakkeja 1
Tikkihousuja 1
Myssyjä tai pipoja 2
Käsineitä, lapasia 4
Kaulaliinoja 2
Sadetakkeja tai sateenvarjo 1

Urheiluvaatteet
Verryttely- tai tuulipukuja 1
Shortseja 1
Uimapukuja 1
Voimistelupukuja 1
Villasukkia 2

Jalkineet
Lenkkitossuja 1
Sisäjalkineita 1
Kesäkenkiä 2
Voimistelutossuja 1
Talvikenkiä 1
Monoja 1
Kumisaappaita 1

Muut asusteet ja asut
Huiveja
Laukkuja

Lopuksi kehotetaan vielä: "Oma vaatekaappi kannattaa järjestää syksyllä ja keväällä. Silloin voi sopivasti luetteloida vaatteensa ja laatia viereen uusien vaatteiden hankinta-aikataulu sekä laskea oman vaatevaraston arvo. Mieti, minkä vaatteen olet hankkinut tai saanut aivan suotta? Mitä vaatteita voit uudistaa vanhoista, omista tai perheesi? Mitä vaatteita voit tehdä itse?"

Tällaisen asiallisuuden ja kohtuullisuuden edessä olen liikuttunut ja sanaton. Lisäksi tunnen halua täydentää omaa vaatevarastoani tikkihousuilla.

3 kommenttia:

  1. Suorastaan sanaton minäkin! Ei, jestas.. mut no joo, kun tarkemmin ajattelee, niin listassa on ehkä jotain perääkin.. pitäisköhän mennä tästä vaatekaapille ja karsia ne hameet neljään ja kesäkengät kaksiin? Onneksi muuten laukkujen lukumäärää ei ole lueteltu!

    Ai muuten, eipä mun tarttekaan karsia mitään, kun toi lista on koulua käyville ;)

    VastaaPoista
  2. Minäkin sain yläasteella kotitalouden kirjat itselle, ovat olleet monesti avuksi. Tuo lista kyllä laittaa miettimään, siinä on tavoiteltavaa :)

    VastaaPoista
  3. Täytyy tunnustaa että mun täytyisi ehkä hankkia muutama vaate jotta vaatekaappini olisi listan tasalla. Raskaudet, painon- ja rahatilanteewn vaihtelut ovat syösseet oman pukeutumisen jonnekin tärkeysjärjestyksen jumbosijoille. Kesäkenkiä löytyy tulkinnasta riippuen yhdet tai kahdet vaikka ruskeita, vajaamittaisia kesähousuja näyttäisi olevan neljät (että tällaista epäsuhtaa).. Joten ehkä mun on nyt aika luetteloida vaatteeni ja laatia viereen uusien vaatteiden hankinta-aikataulu? :D

    Joo, enhän minäkään enää käy koulua. Varmaan sillä syyllä voin vaihtaa collegepuserot muihin paitoihin ja osan hameista housuihin?

    VastaaPoista