lauantai 7. heinäkuuta 2012

Kas hei!

Täälläpä on ollut ihmeesti trafiikkkia viime aikoina, piti tulla itsekin vilkaisemaan että mikä niin mielenkiintoista on. En pitkästytä teitä raportoimalla mitä olen puuhannut viime vuoden, mutta kerrottakoon että se liittyy rahan tienaamiseen ja on vaatinut jonkin verran aivokapasiteettia. Ja muutakin kapasiteettia. Olen nykyään seitsemän ihmisen työnantaja, ja vastuu painaa yllättävän paljonkin välillä.

Nyt olen aloitellut yli kaksi kuukautta kestävää kesälomaani ja tunnelma on aika hyvä. Olen joskus kuullut huhua että jos haluaa uutta sisältöä elämäänsä, on paras aloittaa vähentämällä vanhaa sisältöä ja näin uusi mahtuu luovimaan sisään kuin itsestään. Näkisin että pitää paikkansa.

Luin hiljattain Riikka Kaihovaaran erinomaisen kirjan Riippumaton puutarha. Kirja käsittelee permakulttuuri-viljelyä, eli sellaisen puutarhan luomista joka mahdollisimman pitkälle hoitaa itse itseään ilman että viljelijä jatkuvasti nyppii, kastelee, lannoittaa tai muokkaa mitään. Ajatukset ja periaatteet ovat jokseenkin hurmaavia ja mukavasti sovellettavissa puutarhan lisäksi muuhunkin olemiseen. Oman mielenkiintoni kohteena on erityisesti kodin hoito ja mahdollisimman mutkaton arki, ja permakulttuuriviljelyn hengessä tein tällaisen listan perma-kodinhoidon periaatteista:

 1. Mahdolisimman vähän sisään ja mahdollisimman vähän ulos. Suositaan kestäviä ja pestäviä asioita. Hyödynnetään asioita uudella tavalla. Valitaan mahdollisimman monikäyttöisiä tavaroita.
 2. Toiminnallisuus ennen sisustuksellisuutta. Kyseenalaistetaan sisustuslehtitodellisuus ja vallitsevat kauneusihanteet. Käytännöllinen voi olla varsin kaunista.
 3. Toimitaan tilan ehdoilla. Käytettävissä oleva tila sanelee kuinka paljon on esimerkiksi mahdollista omistaa tavaraa. 
 4. Vieraiden kemikaalien ja öljyyn perustuvien tuotteiden välttäminen.
 5. Elämisen helppous! Päivittäin tarvittavat asiat pannan alahyllyille tai muuten helposti saataville. Asiat säilytetään siellä missä niitä käytetään, keittiöpyyhkeet keittiössä, käsipyyhkeet vessassa. Asukas ei ole renki kodissaan, valitaan sellaiset ratkaisut jotka eivät vaadi jatkuvaa ylläpitoa. Kodin toiminnot voivat tukea toisiaan
Edelleen näitä periaatteita voi soveltaa ihan mihin muuhun hyvänsä. Hajanaisina huomioina itselleni tulee tässä mieleen esimerkiksi että kun ei värjää hiuksiaan ei tarvitse huolehtia juurikasvusta, tukka saa rehottaa pään päällä rauhassa. Tai että rakennuksia rakennettaessa valitaan sellaiset materiaalit ja tekniikat että ne eivät helposti mene epäkuntoon tai rapistu. Koneellinen ilmastointi esimerkiksi katkeaa jos kone menee rikki, painovoimainen toimii oletettavasti sikäli kun painovoima ei lakkaa olemasta. Parisuhteen kerrotaan vaativat paljon työtä. Tältä työltä valttyy ovelasti kun valitsee sellaisen puolison jonka kanssa ei tarvitse vääntää ja neuvotella, voi vain olla ja möllöttää.


3 kommenttia:

 1. Oikein toimivat ja hyvät periaatteet, kannatetaan :)

  VastaaPoista
 2. Hyvä kirjoitus ja ihanaa että tulit takaisin!

  VastaaPoista
 3. Kiinnostavia pohdintoja, helpotti mun remontointi/sisustusangstia kummasti.

  VastaaPoista