sunnuntai 8. marraskuuta 2009

Järjestelen elämääni kalenteriin

Puoliso huomautti taannoin että suhtaudun kalenteriini rationaalisuuden rajat ylittävällä rakkaudella ja uskollisuudella. Väitin vastaan toki. Omasta mielestäni rakkauteni ja uskollisuuteni ovat täysin rationaalisia. Olen monen vuoden ajan käyttänyt tietynmerkkistä järjestelmäkalenteria, enkä luopuisi siitä. Kalenterin järjestäminen on minusta ihanaa, kaikkein hauskinta se tietysti on näin loppuvuodesta kun saan vaihtaa kansiin uuden vuosipaketin ja laittaa vanhat sivut paperinkeräykseen. Ja säilyttää kaikki osoite- ja muistilappusivut sekä armaat muovitaskuni. En tajua muunlaisen kuin järjestelmäkalenterin käyttöä. Pitääkö silloin olla joku muu muistikirja erikseen kaikelle sälälle?

Kalenterin lisäksi rakastan vuotta ja sen kahtatoista kuukautta. Kaksitoista on ehkä maailman parhaiten jaettavissa oleva luku (toisin kuin seitsemän viikonpäivää, sitä ei saa jaettua edes kahdella. Olenkin aina totaalisessa tuskassa kun yritän pähkäillä millä tavalla sijoitan jonkin kahdesti viikossa tehtävän asian kalenteriin...), ja säännöllisesti toistuvat hommat on mukava jakaa kalenteriin: Imurin suodattimen pesu ja hammasharjojen harjasosien vaihto kolmosella jaollisille kuukausille, pesukoneen puhdistuspesu ( joka tapahtuu apteekista saatavalla sitruunahapolla. Pussillinen maksaa kaksi euroa, itse tykkään ostaa vuoden satsin kerralla. Koko pussillinen laitetaan pesuainelokeroon ja valitaan koneesta pisin ja kuumin pesuohjelma, mitään pyykkiä ei laiteta joukkoon. Ohjelman loputtua pyöritetään vielä hiukan viileämpi pesu tavallisen pesuaineen kanssa, edelleen ilman pyykkiä) neljällä jaollisille kuukausille, rahantulo ja -menopäivät joka kuulle, puolison palkkapäivä joka toiselle viikolle... Täytän kalenteria samaan tapaan kuin kryptoa (en välitä ristikoista) ja tykkään katsoa kuinka se täyttyy joka puolelta tasaisesti.

Tällaisia elämän pieniä iloja.

Toinen ilonaihe elämässäni on ruisleipä. Siihen liittyen sain aikanaan hyvän vinkin äidiltäni, jonka yksinasuva ystävä oli keksinyt kuivattaa ruispaloja näkkileiväksi. Ruispalapussi on aika iso, ja myös meidän nelihenkisessä perheessämme (saati sitten yksin asuvalla) on toisinaan vaarana että pussinpohjalle jää muutama pala homehtumaan. Vaan eipä homehdu kun huomaa ajoissa ottaa palat pussista ja levittää ihan vaan vaikka pöydälle kuivumaan. Seuraavana päivänä ovat jo ihanan sitkeitä, ja sitä seuraavana täysin rapsakoita näkkäreitä.

5 kommenttia:

  1. Voi että, kuulostaa ihanalta. Itsekin olen haaveillut järjestelmäkalenterin perään, mutta olen toistaiseksi lykännyt sen hankintaa vuosi vuodelta, koska saan ilmaiskalenterin järjestön kautta. Mutta niitä lahjaksi saatuja on yllättävän hankala käyttää, jos päivät ei ole esitetty just siinä itselle sopivassa muodossa, ja jos kalenterista ei lisäksi löydy muita tarpeellisia sivuja.

    VastaaPoista
  2. Oooh.. voi että, me ollaan kyllä tässäkin asiassa kuin yö ja päivä! Itse oon aina miettinyt, kuka tällaisia kalentereita oikein käyttää - nyt selvisi! Järkevältä kuulostaa sun perustelut sen käyttöön, kyllä. Itse kuitenkin toivon löytäväni ensi vuodelle jonkin omaan "käteen" sopivan (siis ei konkreettisesti) ja kivan, mieluisen kalenterin. Niitä vaan on aika harvassa aina. Ennen jaksoin väsätä itse A5-kokoiseen paksuun vihkoon oman kalenterin, mutta en enää.. Silloin sai juuri omanlaisen ihanan, mihin oli kiva aina merkkailla kaikkee ylös ja mahtui muistiinpanojakin ja joka kuukaudelle to-do-listoja sun muita. Itse en raaskisi niitä sitten paperinkeräykseen laittaa, ja jos on kalenteria ahkerasti täydentänyt, niitä on kyllä myöhemmin kiva selaillakin! Ajankuvaa jää vähän talteenkin.

    Vitsi kun saisit joskus postauksen mm. seuraaviin kysymyksiin: Mitä kaikkea muuta sulla kalenteristas löytyy? Siivouspäiviä tms.? Mille päiville ja viikoille/kuukausille oot mitäkin sijoittanut? Helpottaiskohan se omaakin elämää..?!

    VastaaPoista
  3. Sinulla on varmaan levollinen olo, kun asiat on noin suunnitellusti järjestyksessä. Hyvä hyvä!

    Puhut varmaan TimeManager- ja TimeSystem-tyyppisistä järjestelmistä. Minäkin aikoinaan yritin opetella noita käyttämään, mutta en oikein oppinut ja alkoi tuntua, että siihen täyttämiseeen menee liian paljon aikaa.

    VastaaPoista
  4. Hei Heikki!

    Kalenterini on tavallinen Filofax, ei vaadi mitään sen kummempaa täyttämistä. En viitsinyt mainita merkkiä, ettei mene mainostamiseksi, mutta nyt lipsahti.

    VastaaPoista
  5. Kiva postaus!
    Maailmassa on siis joku muukin kodinhoitoon hurahtanut : )
    Lisäänpä Sinut syötteenlukijaani.

    VastaaPoista