tiistai 28. huhtikuuta 2009

Ekosähköä ja kaukolämpöä

Siirryimme muutama kuukausi sitten Ekosähkön asiakkaiksi, eli käyttämämme sähkö on paljon ekompaa ja hiukan kalliimpaa (niin hiukan että hävettää ettemme vaihtaneet aiemmin) kuin ennen. Nykyään pesen kuopuksen vaippapyykkiä jo suht puhtaalla omallatunnolla, onhan kuumien pesujen runsaasti vaatima sähkö tuotettu uusiutuvilla tavoilla.

Kerrostalon asukkaalle oma sähkösopimus ei toki ole koko totuus, sillä asuntomme patterit ja hanasta tuleva lämmin vesi lämpiävät kaukolämmöllä. Itse asiassa en tiedä millä konstilla kaukolämpö täällä päin tuotetaan, mutta veikkaan ettei ainakaan tuulivoimalla. Lähestyvä julkisivuremontti ja ikkunoiden uusiminen todennäköisesti parantaa eristystä aika tavalla, nykyiset ikkunat kun falskaavat melkoisesti ja varsinkin kylmään vuodenaikaan pattereita on pakko pitää täysillä. Toisaalta kivitalomme varaa erittäin hyvin (kesällä liiankin hyvin) auringon lämpöä, ja pattereita voi käännellä kokonaan pois päältä heti kun kevätaurinko suo ensimmäisiä lämmittäviä säteitään.

Lämpimän veden käyttämistä olen yrittänyt säännöstellä. Olen palelevaa sorttia, ja varsinkin talvella suihkutellessa ensimmäinen 5 minuuttia menee ihan sulamiseen ja hytinän hillitsemiseen. Tähän pulmaan keksin mielestäni mahtavan ratkaisun hikiliikunnasta. Ajoittamalla liikuntahetkensä niihin tilanteisiin kun joka tapauksessa olisi menossa suihkuun voi säästää tosi merkittävästi kuumaa vettä. Hikisenä ja kuumana kaipaa pikemminkin viileää suihkua, eikä veden alla lämmittelyyn kulu aikaa eikä vettä. Niin ja lisäksi saa liikuntaa :D

Tiskaaminen vaatii myös kuumaa vettä. Olen miettinyt sellaista vaihtoehtoa että lämmittäisin pesuvettä vedenkeittimellä (eli omalla ekosähköllä) ja vain huuhteluvettä laskisin kuumana hanasta (yhden normaalikokoisen ja yhden minikokoisen altaan kanssa ei ole mahdollista huuhdella muutoin kuin juoksevalla vedellä), sitäkin säästäväisesti. Astianpesukonekin saattaisi olla ihan perusteltu juttu, nykyiset koneet ovat todella pihejä veden ja energian kanssa ja konneella pestessä voi kulua jopa vähemmän vettä kuin käsin tiskatessa. Valitettavasti koneen asentamisen tieltä joutuisimme luopumaan yhdestä kaapinovesta keittiössä, eikä se ole kovin realistinen vaihtoehto, sillä rakastamme niitä ovia suuresti.

2 kommenttia:

  1. Miten olisi iso vati astioiden huuhteluun? ;)

    VastaaPoista
  2. Vatia minäkin olisin ehdottanut! Hommasin semmonen neliskanttisen vadin kun mun neliön kokoisessa keittiössä ei ollut edes laskutilaa minne niitä pesuaineisia astioita olis kasannut. Siihen vatiin ihastuin niin, että sitten kun oli kaks isoa allasta, käytin edelleen vatia! ;) Niin, onhan se tietysti tehty muovista jos et halua sitä käyttää, mutta varmaan jonkun muun materiaalin vastaava käy myös! :)

    VastaaPoista