tiistai 12. toukokuuta 2009

Perusasioita siivoamisesta

Oi onnea, sain tänään hankittua apteekista paketin ph-indikaattoriliuskaa, ja voin sanoa että on kohtuullisen mielenkiintoista tutkia kodin aineita sen kanssa. Siivousaineita lähinnä. Ekologinen siivous on ihan ominta aluettani ja tulen luultavasti kirjoittamaan siitä aiheesta paljon.

Siivoukseen kannattaa jokaisen sitä ollenkaan tekevän perehtyä ainakin perusasioiden verran, siivoaminen on paljon helpompaa, hauskempaa ja tehokkaampaa kun tietää miten eri aineet toimivat ja millaisia välineitä on paras käyttää. Siivouksessa vaikuttavat tekijät ovat lämpötila, aika, fysikaaliset tekijät (esim. hankaus) ja kemialliset tekijät. Homma toimii luonnollisesti niin, että jos yksi tekijä halutaan minimoida, täytyy lisätä toisten osuutta. Rautalankaesimerkkinä, jos ei halua jynssätä tiskejä hiki päässä, kannattaa ensin liottaa niitä pesuainevedessä, jolloin vaikuttavia tekijöitä ovat siis aika ja kemialliset tekijät. Kemiallisilla tekijöillä siivouksen yhteydessä tarkoitetaan mm. tensidien vaikutusta sekä siivousaineiden ph:ita, ja tässä kohtaa astuvat estradille mainitsemani indikaattoriliuskat!

Ph-arvojen mukaan siivousaineet lajitellaan siten että emäksiset aineet ovat rasva- ja valkuaislialle, happamat kalkki- ja ruostetahroille ja neutraalit yleispuhdistusaineet yleiseen siivoamiseen ja aroille pinnoille. Ekologisessa siivoamisessa emäksisenä aineena käytetään esim. mäntysuopaa (ph 9) ja ruokasoodaa ja happamana aineena etikkaa (ph 3) tai vaikka sitruunaa. Esimerkiksi hanoihin kertyvän himmeän kalkkimömmökerroksen saa hyvin putsattua niin, että kastelee rätin laimentamattomalla etikalla, virittelee sen sitten hanan päälle hyväksi toviksi vaikuttamaan ja lopulta hinkkaa ja pyyhkii hanan loistavan kirkkaaksi. Sitruunanpuolikkaasta saa itsestään mukavan hankausvälineen, jolla on hyvä hinkata vaikka lavuaareista himmeät kalkkisaostumat pois.

3 kommenttia:

  1. Voi että Aino-Maija: loistavia vinkkejä ja ohjeita. Näistähän saisi koottua mainion kirjan?

    VastaaPoista
  2. No himskatti, miksi et ostanut sitä liuskaa kun asuit vielä kotona :))
    t. nim. äitis

    VastaaPoista
  3. Kiitos kehuista Leena! Siivoamista käsitteleviä oppikirjoja ja niksikokoelmia löytyy paljon, itse olen opiskellut asiaa kirjaston kirjoista. Varsinaisia ekologisen siivouksen oppikirjoja ei tietääkseni ole, mutta tällaisissa "vanhan ajan konstit" -tyyppisissä niksikirjoissa on hyviä ohjeita esim. ruokasoodan ja etikan hyödyntämiseen kodinhoidossa.

    Moi äiti! Annan sulle puoli metriä sitä liuskaa jos haluat tutkia oman kotisi kemikaalit. Kiva kun oot mun lukija!

    VastaaPoista