tiistai 17. marraskuuta 2009

Perfektionistin vaikea saada aikaiseksi

Olisinpas mielelläni sellainen tehokas perfektionisti joka vaatisi itseltään paljon ja kovalla määrätietoisella työllä lunastaisi odotukset. Harmikseni edustan ihan toista perfektionisti-tyyppiä, nimittäin ylivarovaista, alisuorittavaa, haasteiden edessä lamaantuvaa, häpeässä ja syyllisyydessä vellovaa.

Perfektionismi voi olla aidosti lamaannuttava voima. Sitä kun ryhtyy vaatimaan itseltään parasta mahdollista suoritusta, käy niin ettei mitään suoritusta irtoa, vaan sen sijaan vino pino selityksiä ja tekosyitä.

Huomasittekin varmaan (no ehkä ette huomanneet mutta kuitenkin) että vaihdoin profiilissani 3-kymppisen duunarin tilalle 3-kymppisen yrittäjän. Olen reilun viikon verran ollut yrittäjä ja voi vitsi että hävettää ja hirvittää. Ääni sisimmässäni kertoo että minulla pitäisi olla valmis toimiva yritys olemassa ennen kuin voin aloittaa mitään, että kamalaa jos tämä nyt epäonnistuu, että kamalaa kun mainoksista ei tullut täsmälleen täydellisiä ja että on noloa kun ihmiset saa tietää että minä ihan itse ja omalla nimellä tällaista yritän. Perfektionismihan se siellä ääntelee.

Järjen äänellä ääntelen parhaani mukaan vastaan. Flyladyn (anteeksi vaan kun hehkutan Flyladya usein, minusta ko. systeemissä on paljon hyvää ja sitten aimo annos ärsyttävää johon en kiinnitä huomiota) lentävän lauseen "housework done incorrectly still blesses your family" voi kohdistaa myös muuhun kuin kotityöhön ja mielestäni se huokuu tervettä järkeä. Jostain on pakko aloittaa, jonkinlaisilla taidoilla, eikö? Ja edes sinnepäin tehty on kuitenkin tehty.

En ole ihan sitäkään mieltä että kannattaisi huhkia menemään sen kummemmin ajattelematta ja suunnittelematta, mutta sitä mieltä olen, että jossain vaiheessa täytyy osata lopettaa ajatteleminen ja ruveta hommiin.

Zenhabits tarjoaa tällaisen ohjenivaskan työhön ja yrittäjäksi ryhtymiseen liittyen. Osui ja upposi.

5 kommenttia:

  1. En taida ennen olla kommentoinut, joten nyt, eli mukava blogi sinulla. Pidän kirjoitustyylistäsi.

    Onnea yrittämiseen! Uteliaisuudesta kysyn, että millä alalla?

    VastaaPoista
  2. Kiitos Hanna! Kävin kurkkaamsaa sinun blogiisi ja palaan uudelleen ajan kanssa.

    Mulla on mahdollisesti koko valtakunnan ensimmäinen ekologinen siivouspalvelu :)

    VastaaPoista
  3. Loistava blogi sinulla!

    Ja onnea matkaan yrittäjän tiellä; näin itsekin hiljattain leikkiin ryhtyneenä tunnistan sen tuntemusten vuoristoradan, johon yrittäminen heittää. Mutta parasta tässä hommassa on se tunne, kun vaan uskaltaa painaa eteenpäin!

    Flylady-sitaattisi on muuten erinomainen: mitäänhän ei tapahdu jos ei rupea jotakin tekemään; kirjoittelin tästä omaankin blogiini äskettäin.

    Onko tämä muuten tuttu? Grahamilta mielestäni loistavaa analyysiä uusyrittämisestä: http://www.paulgraham.com/really.html

    VastaaPoista
  4. Hei Lauri ja kiitos. Kävin tsekkaamassa antamasi linkin ja hyvältä vaikutti!

    VastaaPoista
  5. Sylintäydeltä onnea ja mielettömästi menestystä tuoreelle yrittäjälle!

    VastaaPoista